Laupäev, 28. märts
Hispaania, Murcia regioon, Los Alcazares
Hotell Costa Narejos

VII Euroopa Liidu Loodusteaduste Olümpiaad (EUSO) algas üheksaliikmelisele eestlaste seltskonnale laupäeva varahommikuses lumesajuses ja poolpimendatud Tallinnas. Nende karmide oludega pidid võitlusse asuma kuus Eesti võistlejat: Uku-Laur Tali (Hugo Treffneri Gümnaasium), Eva-Lotta Käsper (Tartu Kivilinna Gümnaasium), Kadi Liis Saar (Tallinna Reaalkool, Tallinna Inglise Kolledþ), Kert Pütsepp (Tallinna Reaalkool), Erik Tamre (Tallinna Reaalkool) ja Sander Siim (Tallinna Vanalinna Hariduskolleegium), ning kolm saatjat-mentorit: Karin Hellat (TÜ lektor), Timo Kikas (TÜ teadur) ja siinkirjutaja (TÜ magistrant). Kõigile oli antud korraldus ühel või teisel viisil kella 5.20-ks lennujaama jõuda, ja sellega saadi ka üpris edukalt hakkama, vaatamata asjaolule, et mõnelgi reisilisel jäi sõba sootuks silmile saamata. Reis kulges kahe ümberistumisega mööda huvitavat marsruuti: Tallinn – Kopenhaagen - Palma de Mallorca - Murcia. Sellest esimese otsa läbisime Estonian Airiga, kaks järgmist aga sakslaste toredate videoekraanide ja noilt kuvatava moodsa reisijälgimisprogrammiga varustatud Air Berlini õhusõidukites. Too lennufirma näib infobukleti põhjal otsustades olevat vallutanud suure osa Lõuna-Euroopa lennuliinidest, sh paljud Hispaania turismipiirkondadega seotud siseliinidki.

Unisevõitu reisilised Tallinna lennujaamas 

Mainimisväärsete tõrgete ja viperusteta kulgenud õhusõidud päädisid meie saabumisega Murcia San Javieri lennujaama juba kella 16 paiku. Pärast mõningat ootamist lennujaamas koos Leedu (kelle Münchenis pidurdunud kohvrid taaskohtuvad omanikega loodetavasti homme), Slovakkia ja Taani delegatsioonidega jõudsid kohale ka kolm toredat noort hispaanlast – tiimide giidid. Koos suunduti bussi, mis tõi meid piki palmidest ja teistest lähistroopilistest huviväärsustest palistatud tänavaid Vahemere-äärse kuurortlinna Los Alcazaresi neljatärnihotelli Costa Narejos. Hispaania kagurannikul, Mar Menori nime kandva Vahemere laguuni sisemaa-poolsel küljel paikneva Los Alcazaresi linnakese näol on tegu noore kuurort-asumiga, mida hakati rajama alles 1980-ndail. Varem oli siinne kant tuntud vaid suplusrandade ja privaatsete puidust supelmajakeste poolest. Täna elab Los Alcazaresis aastaringselt 18 000 inimest, samas kui suviti kasvab siinne rahvaarv 100 000-ni.

eestlased Kopengaageni Kastrupi lennujaamas Meie reisiseltskond Kastrupi avaras galeriis
meid Hispaaniasse kandnud Air Berlini lennuk Maabumine Mallorcal

Hotelli jõudes oli õpilaste esimeseks kohustuseks anda kahest range hoiakuga daamist koosnenud vastuvõtukomiteele allkirjad, et võistluspäevade vältel ei suhelda mingil moel mentoritega ülesannete teemadel ega tehta ka muul moel sohki – selle eest on karistused karmid kuni võistkonna diskvalifitseerimiseni välja. Lisaks pidime kõik esitama reisikindlustuse paberid. Vastutasuks ootas iga õpilast nägus EUSO seljakott mitmesuguste meenetega, samas kui mentorid said rikkamaks soliidsema mapp-portfellikese võrra. Viimases peitusid olümpiaadi müts, polosärk ja rohkepesaline USB-jagaja. Hiljem nägusatesse hotellitubadesse jagunedes ilmnes kurioosne asjaolu, et minu ja Timo, st meesmentorite tuba asub otse õpilaste tubade kõrval, kusjuures rõdud puutuvad peaaegu kokku. Viskasime võllanalja, et võib ju juhtuda, et keelatud abiküsimist ega etteütlemist ei toimugi, küll aga võivad õpilased kogemata kuulda meie pahaaimamatuid vestlusi ja tsitaate ülesannete teemal. Aga loodame siiski, et sellest korraldajate apsust ei saa sündima ebasoovitavaid tagajärgi! Toad on varustatud kõige eluks vajalikuga, aga ka kliimaseadme ja LCD-teleriga. Meie rõdult avaneb vaade prahisele ehituskrundile, kus askeldavad varblased ja kuldnokad, samuti vahemerelises stiilis majadele, mille tagant paistab tükike merdki.

Õhtu sai väärika puändi rikkaliku bufee-söömaaja näol, mis hõlmas suurt valikut hõrgutisi nii tõsimeelsele taimetoitlasele kui paadunud karnivoorile, rääkimata maiasmokkadest. Ühtlasi toimus rida südamlikke taaskohtumisi, kuna enamus mentorid tunneb üksteist nii varasematelt EUSOdelt kui rahvusvahelistelt loodusteaduste olümpiaadidelt. Olümpiaadi peakangelased juurdlesid aga juba teisipäevaste I võistlusvooru ülesannete võimaliku sisu üle. Siinkohal väärib märkimist, et mitmedki neist ei raisanud asjata ka lennuaega, vaid tudeerisid hoolega kaasavõetud õppematerjale. On hoomatav, et Hispaaniasse ei sõidetud mitte lõbutsema, vaid eesseisvaid võistluspäevi võetakse väga tõsiselt.

  Jõuame hotelli

Avastasime ühtlasi, et hotellil on kena välibasseinide kompleks, kus mõni julgem juba ujumaski käis. Ilm oli täna veidi viluvõitu, temperatuur ei ulatunud õhtupoolikul üle 20 kraadi, ja pigem võib karta jätkuvat jahenemist. See ei jäta just suurt lootust hotelli nägusate välisbasseinide järeleproovimiseks. Ilmselt oli kurjajuureks Atlandilt saabunud tsüklon, sest Mallorcal oli ilm olnud veel päris suvine. Hilisõhtul algas aga meie peatuspaigas lausa jõuline vihmasadu.

Meie hotelli puhul väärib mõõdukaid kiidusõnu internetiga varustatus. Tõsi, hotellitubades ühendus puudub, kuid see-eest asub all fuajees WiFi ala, kus võrku pääseb retseptsioonist nõutatud parooli sisestamisel – ei mingit lisatasu! Seega võib minult edaspidigi loota võrdlemisi operatiivseid uudiseid otse sündmuste keerisest. Seevastu õpilastele on alates esmaspäeva õhtust keelatud igasugused kommunikatsioonikanalid – välistamaks ülesannete ja vastuste enneaegset väljalekkimist.

Giidide tervitus hotelli ees Hotelli siseõu
Mentorite hotellituba Õhtusöök hotelli söögisaalis

Pühapäev kulgeb kõigi külaliste jaoks veel sisseelamise tähe all ja selle peasündmusena on kavas ametlik tervitus-õhtusöök kohalikus raekojas. Kuid juba esmaspäeval tuleb mentoritel ette võtta teisipäevase esimese võistlustöö materjalide tõlkimine.

 Järgmine päev

 

 © Illar Leuhin 2009 | xan productions     Viimati uuendatud 29.03.2009 |